De geschiedenis van de spijkerbroek

Blog De geschiedenis van de spijkerbroek

Het item dat bij iedereen in de kast hangt: de spijkerbroek. Ideaal voor welke gelegenheid dan ook en je kunt ‘m eindeloos combineren. Er bestaan vele soorten spijkerbroeken: de bootcut, flared, skinny jeans en de boyfriend jeans. Maar waar heeft de spijkerbroek zijn naam aan te danken? Lees hieronder alles over de spijkerbroek.

Levi Strauss

Levi Strauss is de naam achter het bekende broekenmerk ‘Levi’s’. Hij komt uit Duitsland en is in 1847 geëmigreerd naar New York om daar zijn werk als koopman uit te oefenen. Een paar jaar later verhuisde hij naar San Francisco, om daar zijn eerste winkel te openen. Het scheen dat daar veel goudzoekers waren en Levi zag daar potentie in. Hij maakte broeken voor hen van canvas, maar dit bleek geen succes. Toen hij ontdekte dat denim een supersterk katoen was, ging hij hier mee experimenteren. Door de sterkte van deze broeken werd het erg geliefd bij de mijnwerkers. 

Er was alleen één ding waar de mijnwerkers tegen aanliepen: de zakken waren niet sterk genoeg. Toen kwam Jacob Davis met een idee om deze zakken met kleine spijkertjes, ook wel klinknagels genoemd, te bevestigen. Samen hebben zij patent aangevraagd en zo gingen zij aan de slag met denim en klinknageltjes.

Spijkerbroek stond voor vrijheid

De eerste spijkerbroeken waren een feit. Deze waren vooral populair bij mijnwerkers, cowboys en boeren. Op de achterzakken werd een ‘v’ geplaatst die stond voor ‘vrijheid’. Het moesten de vleugels van een arend voorstellen. Na de arend maakten twee paarden hun entree op de achterkant van de spijkerbroek. De twee paarden deden alsof ze de broek uit elkaar trokken. Hiermee wilden ze laten zien hoe sterk de denimbroeken waren. Tot op de dag van vandaag zijn de paarden nog steeds te zien op het logo van Levi’s. Het bekende model, de Levi’s 501, is dankzij zijn 5 zakken – twee aan de voorkant, twee aan de achterkant en een muntenzakje aan de voorkant altijd nog razendpopulair. 

Trend

Na 1891 verliep het patent op de spijkerbroek, waarna andere fabrikanten dus ook aan de slag konden om spijkerbroeken te produceren. In Europa kwam de spijkerbroekentrend pas laat op gang. Tijdens de oorlog waren er namelijk tienduizenden Amerikaanse soldaten die na het einde van de oorlog hun spijkerbroeken achterlieten in Europa. Toen kwamen de Europeanen erachter hoe sterk die spijkerbroeken waren. In Nederland kochten vooral mannen spijkerbroeken en met name de hippies droegen deze in de jaren zestig. 

Recente berichten